Предназначението на соларните апарати е най-малко в три направления : 
     1.ЛЕЧЕБНО: Заболявания на костно-ставната
система; кожни заболявания ;забопявания на белия дроб и дихателните пътища в т.ч. на горните дихателни пътища - ринити ларингити .Общо понижаване тонуса на организма и стимулиране на имунната система и имунозащитните сили. Заболявания при ,които не се препоръчва използване на соларни апарати са всички заболявания на кръвта ,например - сърповидно-клетъчна анемия ; левкемия ; базисни левкемии с поражения на костния мозък. Препоръчително е при ползване на соларни апарати хората с ниско кръвно Налягане да избягват процедури над 25 - 30 минути. Топлинният ефект на соларният апарат силно разширява периферните кръвоносни съдове и това има благотворно въздействие върху кръвоносния отток и кръвообмена на кожата и подкожието, макар че това има лечeбен , и козметичен ефект може да доведе до дефицит в кръвното налягане ,при което клиента ще се почувства леко замаqн. Разбира се ефекта отшумява веднага и едно силно кафе би предотвратило подобно състояние , но за Целта е за препоръчване да се взимат по-кратки и по-чести соларни бани. Разбира се това зависи и от типа апарат. За това ние препоръчваме апарати с 38 - 42, бр. лампи.
   2.ПРОФИЛАКТИКА: Профилактика на костно - ставни заболявания. Основно -остеопороза и всички заболявания водещи до промени в тъканния състав На кости и стави . Както Ви е известно в изграждането на костната тъкан активно участие заема калция в пряка зависимост от наличието на витамин "Д" и меланин в организма .При всички климактериттни и предклимактеричтти синдромни състояния състава на костта пряко зависи от хормоналния баланс .При промени в него - загубата на витамин „Д", с годините се нарушава състава на тъканта и коста става мека, трошлива и се разрушава.Това може да се избегне чрез соларни бани , които за съжаление не могат да започнат месеци или година преди това. Профилактиката изисква постоянно третиране на организма с ІЛ/-А лъчения , приемане на достатъчни количества червени зеленчуци , плодове и хранителни добавки. Профилактика на рахит. Тук симптоматиката с подобна ,но касае малки деца и подрастващи Проблемът е в слабата калцификация на кости и стави. Както Ви е известно при тези състояния се препоръчват морски бани. Профилактика на грипни заболявания ;кожни заболяванията ти. гъбички, хламиди, екземи и други подобни.
   3.КОЗМЕТИЧЕН ЕФЕКТ: Той не се изчерпва само с получаване на тен за да се обясни трябва да разгледаме спектъра на светлината(слънчево лъчение ). Известни са най-малко 5 типа лъчи в т.ч. Инфрачервени, видим спектър, UVA и UVB, рентгенови, гама. В зависимост от дължината на вълната светлинните частици (фотони) пренасят определено количество енергия (потенциална) която при сблъсък с молекулите съставящи физическите тела отдават тази енергия и биват погълнати или отразени. Тъй като и гама и рентгеновите лъчи са с минимален заряд на енергия те пролъчват физическите тела (в т.ч. нас хората)и не са обект на интерес. Въпросът касае - инфрачервените лъчи, UV-A, UV-B и видим спектър. В случая с излагане на слънце подлагаме тялото си на този вид лъчения като приемаме определено количество енергия. Инфрачервените лъчи са с най-голям енергиен потенциал и предизвикват най-голям коефициент на затопляне. Лампите ползвани при соларните апарати нямат излъчвания в инфрачервеният спектър. UV-B лъчите с по-малка дължина на вълната 280-315 nm също притежават сравнително висок енергиен потенциал. UV-A лъчите са с дължина на вълната 315-400 nm с по-малък енергиен потенциал в значително по-малка степен загряват телесните течности. Поради естеството си не проникватв дълбочина и третираната с тях клетка реагира с увеличение на меланиногенезатa (продуциране на меланин). Това довежда до появата на познатия Ви тен ,а от тук се отключват и други ефекти които изброихме по-горе. Освен всичко останало предполага се, Че меланогенезата възпрепятства образуването на камъни в бъбреците. Козметичния ефект при използването на солариума се дължиина това, че при използването на подобен тип апарат Вие се подлагате и на процедури със специализирана козметика която добре подхранва кожата и запазва свежа и млада. В света до момента около 500 милиона души използват услугите на соларния апарат. Що се касае до опасността от рак на кожата, то всички изследвания в Германия за последните 20 год. доказват ,че такава опасност отсъства, поради естеството на излъчваната светлина. Светлината с дължина на вълната 315 - 400 nm не може да промени реда на репродукция на клетъчните органели. Енергийният потенциал е твърде малък .Напротив доказано е отново в Германия и САЩ ,че солариума действа благотворно при профилактика на следните ракови заболявания: Рак на гърдата ; рак на дебелото черво ; рак на простатата.

Така че, разумното използване на соларните апарати ще има само положителен резултати за Вас.